big sliding door merges exterior & inside of ‘south house’ in the netherlands

dutch architecture studio woonpioniers has realized ‘south house’ an environmentally-welcoming residence located in almere, the netherlands. the triangularly formed dwelling has been made to take into account recent environmental problems, like world-wide warming, alongside with the seasonal variations and the everyday routine of the inhabitants. as a end result, the […]

dutch architecture studio woonpioniers has realized ‘south house’ an environmentally-welcoming residence located in almere, the netherlands. the triangularly formed dwelling has been made to take into account recent environmental problems, like world-wide warming, alongside with the seasonal variations and the everyday routine of the inhabitants. as a end result, the architects have combined an built-in electricity system with minimalist dwelling space that delivers the outdoor in. 

a big sliding doorway allows ‘a lifestyle outdoors’ – the backyard and the house will step by step grow to be a single
images by henny van belkom

 

 

instead of introducing sustainability midway in the center of the style system (as a result of alternative of elements or installations), woonpioniers has centered on incorporating standard, energetic principles right from the start off. in this way, the heating, cooling, and energy demand from customers of the house have typically been answered in a passive manner. the triangular form and positioning of the house, combined with a magnificent veranda, present shade in the summertime, when capturing loads of solar heat in the winter. and in the early morning and evening, daylight softly lights up the ceiling through the windows in the aspect partitions.

large sliding door merges exterior & interior of 'south house' by woonpioniers in the netherlands
the triangular condition, the positioning, and the magnificent veranda supply shade in the summer months but seize loads of photo voltaic warmth in the winter season

 

 

the ground capabilities as a warmth battery, by absorbing heat which is unveiled when the temperature is decrease. the approximately concluded cement flooring feels cozy all 12 months round, specifically beneath bare feet. the roof is completely outfitted with triple solar panels, with the entrance kinds consisting of photovoltaic cells and the back of a thermal exchanger connected to a heat pump. with this process, energy and hot (tap) drinking water are created simultaneously. all installations are built-in into the design and are not noticeable or audible.

large sliding door merges exterior & interior of 'south house' by woonpioniers in the netherlands
the around finished cement floor feels snug all year spherical, specially below bare feet

 

 

the higher level is utilized as a tunes and visitor room and is accessible through a so-known as ‘lazy staircase’. woonpioniers and daniel venneman opted for the use of bio-based mostly, ‘regrowable’ components, although the interior has been partly completed with materials from the clients’ outdated residence. with the landscape, local weather and life-style naturally enjoying a popular part in the challenge, the ‘south house’ brings together minimal and substantial tech answers to supply a daring and modern look at ‘energy architecture’. 

large sliding door merges exterior & interior of 'south house' by woonpioniers in the netherlands
the ‘south house’ is created to accommodate a existence in harmony

large sliding door merges exterior & interior of 'south house' by woonpioniers in the netherlands
the place on the very first flooring is utilised as a audio and visitor space and is available by using a ‘lazy staircase’

large sliding door merges exterior & interior of 'south house' by woonpioniers in the netherlands
all most important rooms are found on the ground flooring, in near call with the earth – even from the shower, 1 keeps in get hold of with the yard

south house 7
the clients have partly completed the interior themselves, with elements from their old household

south house 8
in the early morning and night, sunlight lights up the ceiling through the windows of the side partitions

south house 9
the triangularly formed dwelling employs a quantity of environmentally welcoming devices to guarantee sufficient electricity

 

 

venture information:

 

 

title: south house
architects: woonpioniers
guide architect: daniel venneman
site: almere, the netherlands

 

 

designboom has gained this task from our ‘Diy submissions‘ attribute, where by we welcome our audience to submit their have get the job done for publication. see much more task submissions from our viewers here.

 

edited by: myrto katsikopoulou | designboom

Next Post

Renowned Lighting Designer Lists His Entirely Remodeled Hamptons Household

Mon Oct 5 , 2020
The house spans around 4,100 square toes. Courtesy of Douglas Elliman Text dimensions Painted shutters, warm hardwood floors and French doors out to the lawn—this freshly shown household in Water Mill, New York, was intended with modern day farmhouse allure, additionally a tiny some thing more.  The six-bedroom property, which […]